top of page

“Alice Harikalar Diyarında” Victoria and Albert Museum’da

Victoria and Albert Museum (V&A), HTC VIVE arts iş birliğiyle gerçekleşen “Alice: Curiouser and Curiouser” isimli ilk sanal gerçeklik sergisini, 22 Mayıs - 31 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle buluşturacak. 1863’te Lewis Carroll’un kaleme aldığı “Alice Harikalar Diyarında” yapıtından ilham alan sergi, izleyicisini Alice’in gözünden deneyimleyeceği, harikalar diyarına uzanan bir yolculuğa davet ediyor. İşitsel ve görsel sanatlara sayısız kez konu olan yapıt, sergide pek çok anlatım ve çizimin bir araya getirildiği bir seçkiyle sunuluyor.


Sergideki ziyaretçiler, ilk bölümde müzenin yer altında bulunan Sainsbury Galeri’sinde, Alice’in izini sürdüğü tavşan deliğine giriyor. “Creating Alice” olarak adlandırılan bölümde, Alice’in orijinal hikâyede izini sürdüğü ve Lewis Carroll’a ilham veren kişiler, yerler ve çeşitli konu başlıkları sergileniyor. Buradaki kurgu ve sergilenen objeler, kitabın Viktoryen ortamına atıfta bulunurken; Lewis Carroll’un orijinal el yazması ve kitabın 19’uncu yüzyılda illüstrasyonlarını yapan John Tenniel’in çizimleri de yine sergi kapsamında izleyiciyle buluşuyor.


158 yıllık geçmişe sahip masalda Alice’in yolculuğundan ilham alan mekânlarda, izleyici bir sonraki adımda “Filming Alice” bölümüne uzanıyor. Beyaz tavşanı takip eden izleyici, kitabın 1903 yılındaki basımından referans alan en eski filmden başlayarak 20’nci ve 21’inci yüzyılda farklı versiyonların yeniden kurgulandığı filmler, animasyonlar ve senaryoların seçkisiyle karşılaşıyor. Walt Disney'in 1951'deki “Alice Harikalar Diyarında” filminden ve Tim Burton'ın 2010 gişe rekorları kıran uyarlamasına öykünen kostüm ve sahne tasarımları, serginin dekor ve yerleştirme ögelerinde güçlü biçimde dikkat çekiyor. Küratöryel kurguda “Staging Alice” ve “Being Alice” bölümleriyle devam eden sergi, yapıtın günümüze uzanan etkisine bilim, popüler kültür, sanat ve moda ekseninde yaklaşıyor. Victoria and Albert Museum tiyatro ve performans kıdemli küratörü Kate Bailey “bir gün herkes Alice olabilir” söylemiyle, “Alice Harikalar Diyarı”nın gündelik yaşam ve giyim alışkanlıklarımız ile sokak modasına dâhi yön verebildiğine dikkat çekiyor.












Kommentare


bottom of page