top of page

Banksy’nin Kaybolan Eseri Tel Aviv’de Ortaya Çıktı

Banksy’nin Kaybolan Eseri Tel Aviv’de Ortaya Çıktı


Banksy’nin Batı Şeria’da İsrail ilhakını protesto ettiği eserlerinden biri olan ve bir süre sonraysa kaybolduğu düşünülen yapıtı, Tel Aviv’deki bir galeride ortaya çıktı.


2005’ten bu yana Banksy, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da yaşananlar üzerine bölgede çeşitli muraller üretiyor. Filistin’de gizlice ürettiği yapıtlarından biri olan “Slingshot Rat” adlı mural çalışma, Batı Şeria’da işgal altındaki Beytüllahim’de bulunuyordu. “RIP Banksy Rat” gibi yazılarla ve çeşitli müdahalelerle karalanan çalışma, bir süre sonra kimliği belirsiz kişilerce yerinden sökülmüş ve bir daha bulunamamıştı.


Müzayedeye çıkardığı yapıtlarından elde edilen gelirleri Filistinlilere fon sağlama amacıyla kullanan sanatçının “Slingshot Rat” isimli yapıtı, eseri satın alan Koby Abergel’in iddiasına göre bu yılın başına kadar Filistinliler tarafından çeşitli özel konutlarda muhafaza ediliyordu. Eserin güncel olarak sergilendiği Urban Gallery’nin de ortağı olan koleksiyoner, çalışmayı Filistin’deki bir ortak aracılığıyla Banksy’den aldığını ve satışa çıkarmak gibi bir planı olmadığını dile getirdi. Buna rağmen satın aldığı fiyatı ya da satıcının kimliğini açıklamayı reddeden koleksiyoner, sürecin yasal olduğu konusundaysa ısrar etti.


Banksy’nin Batı Şeria’daki bazı çalışmaları daha önce de benzer biçimde yerinden sökülmüştü. Filistin’de üretilen bu yapıtlar, 2011 yılındaysa Amerika ve Birleşik Krallık’taki galeriler tarafından açık artırmayla satışa çıkarılmış ve sergilenmişti. “Slingshot Rat” isimli eserin yeniden açığa çıkmasının ardından sanatçı tarafı şimdilik sessizliğini koruyor.


Banksy’s Slingshot Rat in a gallery in Tel Aviv. Photograph: Oded Balilty/AP

bottom of page