top of page

Damien Hirst “The Currency” Serisine Attığı Sahte Tarih ile Gündemde

Damien Hirst, “The Currency” serisinde yer alan ve sayısı binleri bulan eserin üretim tarihinde yaptığı iddia edilen değişiklik ile gündemde. İngiliz sanatçı, geçtiğimiz Mart ayında, cam fanus içerisinde sergilenen köpek balığının yer aldığı, 1999 tarihli eseri de 2017 yılında ürettiği gerekçesi ile gündeme gelmişti. 


Hirst'ün temsilcileri sanatçıyı savunarak ve eserin kavramsal yönüne dikkat çekerek, verilen tarihin fikrin ilk ortaya çıkış tarihine işaret ettiğini belirttiler. The Guardian’ın araştırmasına göre sanatçının, 2016'da yapıldığı söylenen ancak aslında birkaç yıl sonra seri hâlinde ürettiği “The Currency” serisindeki en az 1000 adet yapıtı yanlış tarihlediği iddia ediliyor. Yapıtları NFT ve fiziksel ortamda satışa sunan sanatçı, NFT hâli tercih edildiğinde fiziki eserin yakılacağını duyurmuş ve sonrasında yaktığı görüntüleri paylaşmıştı. 


Yapıtların 2016’da üretildiğine dikkat çeken Damien Hirst temsilcilerinden Heni’nin aksine, üretim sürecine tanıklık eden beş kişi eserlerin 2018-2019 yıllarında üretildiğini paylaştı. İddiaya göre, söz konusu eserler Hirst’ün Science Ltd isimli şirketi ile çalışmak üzere anlaşan yüzlerce ressam tarafından yapıldı.


Damien Hirst, “The Currency” serisinde yer alan ve sayısı binleri bulan eserin üretim tarihinde yaptığı iddia edilen değişiklik ile gündemde.

コメント


bottom of page