top of page

İklim Krizine Kolektif Bir Bakış: 1.5 Derece

İklim krizine kolektif bir bakış niteliği taşıyan ve Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe’nin çalışmalarını bir araya getiren “1.5 Derece” adlı sergi, 14 Nisan tarihine dek Serap Atala küratörlüğünde Decollage Art Space’de yer alıyor.


Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe özgün yapıtları eşliğinde günümüzün başat sorunlarına karşı ortak bir iddiada bulunuyorlar. İsmini, yaşamın sürdürülebilirliği için konan küresel ısınma hedefi 1,5℃’den alan ortaklaşa ürettikleri çalışmalarında, bu hedefe ancak kolektif bir düşünce yapısını benimseyerek ulaşılabileceğini vurguluyorlar. Onları birleştiren, sanatın görünenin ardında yatan farklı an ve durumları yakalama gücü ve sanatçının kolektif olana duyduğu sorumluluk duygusu oluyor.


Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe’nin çalışmalarını bir araya getiren “1.5 Derece” adlı sergi, 14 Nisan tarihine dek Serap Atala küratörlüğünde Decollage Art Space’de yer alıyor.


Üçünüz nasıl bir araya geldiniz ve üretmeye başladınız?


Biz uzun bir süre aynı atölyedeydik. Resme yaklaşımımız birbirimize oldukça yakındı, üçümüz de figürü öne çıkaran resimler yapıyorduk. Herkes kendi atölyesini kurduktan sonra da sık sık bir araya gelerek sanat hakkında konuşuyorduk. Sonra birlikte üreterek farklı bir dil yakalayabileceğimizi düşünmeye başladık. Zaman içinde çeşitli fikirler üzerinde konuşarak bugünlere geldik.


Beraber üretimde hem bağımsız kalmak hem de birbirinden güç almak zor olmalı. Bunu nasıl başarıyorsunuz?


Beraber üretime başlarken artık kendi sanat dilimiz olgunlaştığı için bağımsızlığımızı koruyabileceğimizi biliyorduk. Ama etkileşim içinde olmanın bizi geliştireceğine de inandığımız için böyle bir kolektif yapının içinde olmaktan hiç korkmadık. Artık günümüzde hepimiz daha çok yalnızlaşıyoruz. O yüzden çok sesli olmak, paylaşmak, bu konuda çaba göstermek daha da önem kazanıyor.



“1.5 Derece” sergisi, Decollage Art Space, 2024.


Sergi kapsamındaki üretimlerinizi birkaç cümleyle anlatabilir misiniz?


Tüm gezegenimizi ilgilendiren bir konu hakkında üretirken, beraber ve etkileşim içinde olmanın, birbirimize temas etmenin, bu durumu tümüyle içselleştirerek dahil olmanın önemini vurgulayan çalışmalar yaptık. Otoportrelerimiz, triptik çalışmamız ve temas serisi adını verdiğimiz çalışmalar bu şekilde oluştu. Bunun dışında her birimiz tümüyle bağımsız çalışmalar da gerçekleştirdik.


Temas bölümünde birbirinizin eserlerini yorumlamak nasıl bir deneyimdi?


Başka zamanlarda başka konularda üretilen işleri iklim krizi konusu için kendi dilimizde yeniden yorumladık. Bu belki de en zorlandığımız bölüm oldu. Bize emanet edilen, sahibi için önemli olduğunu bildiğimiz bir şeyi en iyi şekilde yorumlama kaygısıyla hareket ettik. Kendi resimlerimizin arkadaşlarımız tarafından yorumlanmasını ise heyecanla izledik. 


“1.5 Derece” sergisi, Decollage Art Space, 2024.


Sergide birlikte ürettiğiniz bir eser de yer alıyor, bu çalışma sizin için nasıl bir süreçti? Sizi şaşırtan deneyimleriniz oldu mu?


Bir kere söylemeliyiz ki çok uzun bir süreçti. Neredeyse altı ay her pazartesi günü buluşup gece geç saatlere kadar çalıştık. Şimdi geriye dönüp baktığımızda çok eğlendiğimizi, zaman zaman olacak mı diye kaygılandığımızı hatırlıyoruz. Resimlerimiz bu süreç boyunca inanılmaz derecede değişti. En az iki üç kez kendi bölümlerimizi tümüyle değiştirdik. Çünkü sadece kendi resmimize odaklanarak değil diğer iki parçanın bize bıraktığı renk ve şekil ipuçlarını da değerlendirmemiz gerektiğini deneyimledik. Diğer resimlere çeşitli paslar verdik. Dediğimiz gibi çok eğlenceli bir deneyimdi.  


İklim krizi ve küresel ısınma hepimizin küçük dünyalarımızda atacağı büyük adımlarla en azından yavaşlatılabilir. Sizin bu konuda okuyucularımıza önerileriniz neler olur?


Tabii ki bizim bireysel olarak attığımız küçük adımlar çok önemli. Her birimiz bu konuda bir fark yaratabiliriz. Bilinçli tüketici olmayı öğrenmeliyiz. Ama esas önemlisi bu konunun her zaman gündemde kalmasını sağlamalıyız. Tabii ki hepimiz aktivist olamayız ama en azından yerel yönetimlerin, partilerin bu konuda neler yapacaklarını sorgulamalıyız ve seçimlerimizi ona göre şekillendirmeliyiz. 


“1.5 Derece” sergisi, Decollage Art Space, 2024.


Gelecek projeleriniz arasında neler var?


Şu anda bir kitap üzerinde çalışıyoruz. Yine birlikte üreteceğiz. Çok heyecanlı olduğumuz bir proje. Yazarı ile zaman zaman bir araya gelerek üzerinde konuşuyoruz. Kitap Ekim ayında basılacak, Kasım’da da sergiyi açacağız. 


“1.5 Derece” adlı sergi, 14 Nisan tarihine dek Decollage Art Space’de görülebilir.

Comentarios


bottom of page