top of page

Institut français Türkiye, Avrupa Miras Günleri Kapsamında Etkinlikler Düzenliyor

Güncelleme tarihi: 1 Eki 2022

1984’de Fransa’da hayata geçirilen ve bu yıl elliden fazla ülkede düzenlenen, birçok tarihi bina kapılarının istisnai olarak ziyarete açıldığı ve müze girişlerinin ücretsiz ya da indirimli olduğu “Avrupa Miras Günleri” kapsamında, Institut français Türkiye, Ankara’da iki, İstanbul’daysa düzenlediği üç ayrı etkinliği, 17 – 18 Eylül’de sanatseverlerle buluşturacak.

Ankara’daki etkinlikler kapsamında bu yıl ilk kez Fransa, Belçika, Polonya ve İsviçre Büyükelçilikleri tarihi binalarını ve bahçelerini halka açarak rehber eşliğinde ziyaretler düzenliyor. Ankara’daki Fransa Büyükelçiliği bahçesinde gerçekleşecek, küratörlüğünü Attila Güllü’ün üstlendiği “Bir Fransız Bahçesi Düşü” adlı sergi, Osman Dinç ve Erdal Duman’ın eserlerini bir araya getiriyor.

Institut français İstanbul kapsamındaysa Beyoğlu’nda bulunan Fransa Sarayı’nın kapıları, Fransa Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu tarafından iki gün boyunca rehberli turlarla ziyarete açılacak.

Institut français Istanbul ile Radio France ortak yapımı olan “Pera Gezginleri”, “Avrupa Miras Günleri” kapsamında hayata geçirilecek. Proje, Pera semtinde bulunan 28 tarihi mekândan oluşan bir sesli parkurdan oluşuyor. Ziyaretçiler haritada bulunan mekânlar hakkında ünlü Frankofon ve Fransızlar tarafından seslendirilen metinleri dinleyerek Pera’da bulunan tarihi mirasın hikâyesini ve özelliklerini keşfetmeye davet ediliyor. Dileyenler podcast olarak da parkuru fiziksel olarak gezmeden de dinleyebilecek.

Fotoğraf sanatçısı Bilal İmren’in “Alexandre Vallaury, İstanbul Mirası” adlı fotoğraf sergisi de Institut français İstanbul sergi salonunda, 16 Eylül – 23 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Sergi levanten mimar Alexandre Vallaury’nin (1850 - 1921) İstanbul’da bulunan Osmanlı Bankası ve Pera Oteli gibi eserlerinin fotoğraflarından oluşuyor.

Osman Dinç, "Yağmur Çeşmesi"


Comments


bottom of page