top of page

Leman S. Darıcıoğlu’nun Performansı Berlin’de

Güncelleme tarihi: 24 Ara 2020

Leman S. Darıcıoğlu’nun “Beyaz Güller, Pembe Simler” adlı performansı, Performistanbul’un küratöryel desteği ile SoliTsoli, Nawara ve Gay Shame tarafından düzenlenen “Glitter and Grief” kapsamında, Berlin'deki Haus der Statistik’te izleyiciyle buluşuyor. 6 Ekim (bugün) 16:30-22:00 saatleri arasında gerçekleşecek performans, 5 saat 30 dakika süreye sahip.

Performans, Atina'da yaşayan Yunan bir drag queen sanatçısı Zak Kostopoulus’u (aka Zackie Oh) anma niteliğiyle dikkat çekiyor. Queer ve HIV aktivisti Kostopoulus, 21 Eylül 2018 tarihinde öğleden sonra, birkaç erkeğin saldırısına uğradı. Sonrasında gelen polisler, yerde hareketsiz yatmasına rağmen ona vurmaya devam ettiler. Sanatçı olayın hemen ardında bindiği ambulansta hayatını kaybetti. Üzerinden tam iki yıl geçti. Katiller hâlen cezalandırılmadı duruşma süreci ise devam ediyor.

COVID-19 krizi bahane edilerek LGBTİ+ kişilere karşı gündelik siyasal şiddet ve baskı artarken, Leman S. Darıcıoğlu "Beyaz Güller, Pembe Simler" adlı performansında Zak Kostopoulus'u hatırlay(t)arak queer direnç ve yasının imgesini yaratıyor. Sanatçı, Zak'ın “Ya kaybolursak? Ben sadece simleri takip ediyorum” başlıklı Instagram postundaki simlerden ilham alıyor. Darıcıoğlu, simleri günümüz heteropatriyarkal rejimin karşısında queer kişilerin gücü ve hayatta kalma dirençlerinin bir metaforu olarak kullanıyor. Almanya'da cenazelerde başsağlığını ifade etmek için kullanılan beyaz güller, aynı zamanda Üçüncü Reich rejimi altındaki "Beyaz Gül" direniş grubunu, pembe rengi de Nazilerin eşcinsel (erkekleri) işaretlemek için kullandıkları pembe üçgen sembolü temsil ediyor. Nazi zamanının referanslarını günümüz zamansallığıyla harmanlayan sanatçı, hâlen sayısız ölüm, şiddet ve tehlikeye sebebiyet veren faşizme karşı queerlerin günümüz direnişçileri olduğunu açığa çıkarıyor.



Commentaires


bottom of page