top of page

Leonardo da Vinci’nin İki Ayrı “Mona Lisa” Yapıtı Var Olabilir mi?

Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa” tablosunu daha genç versiyonuyla tasvir eden ve “imitasyon” olarak görülen yapıt, bazı uzmanlara göre da Vinci’nin orijinal eseri olabilir.


Floransalı kumaş tüccarı Francesco del Giocondo’nun eşi olan Lisa Gherardini, 1503 ile 1509 yılları arasında da Vinci tarafından resmedilmişti. “Mona Lisa” adıyla Rönesans’ın mihenk yapıtlarından birine dönüşen eserin, daha genç bir versiyonu olup olmadığı sorusu uzun süredir sanat dünyasında tartışmalara yol açıyor.


“Isleworth Mona Lisa” adı verilen versiyon, Londra banliyölerinde oturan eski bir sanat tacirinin koleksiyonunda bulunuyordu. The Guardian sanat eleştirmenlerinden Jonathan Jones, kaleme aldığı yazısında “Mona Lisa”nın sanatçı tarafından yıllarca, katman katman çalışılarak tamamlandığına dikkat çekerken neden öncesinde farklı bir yapıt ortaya koyduğu ve onu tamamlamadan terk edebileceği fikrine vurgu yapıyor.


Kâr amacı gütmeyen Zürih merkezli Mona Lisa Foundation ise 2011 yılında, “Isleworth Mona Lisa” eserinin özgün bir da Vinci yapıtı olduğunu tescillemişti. “Mona Lisa”nın genç hâli, bugün İtalya’daki Promotrice delle Belle Arti Galeri’de sergileniyor.


Isleworth Mona Lisa, kimi kaynaklara göre Leonardo da Vinci'ye ait. WIKIMEDIA COMMONS izniyle.

Comments


bottom of page