top of page

Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi'si NFT Formatında

Leonardo da Vinci'nin "Salvator Mundi"si dijital bir dönüşüm geçiriyor ve NFT olarak satışa çıkıyor. Yazar ve sanat tarihçisi Ben Lewis, Leonardo da Vinci’nin "Salvator Mundi"sinin yeniden tasarlanmış versiyonundan bir NFT yarattı. Bu hareket, sanat piyasasının sömürücü ve adaletsiz yaklaşımının bir eleştirisini sunarak müzayedede satılan en pahalı tablo olan eserin yolculuğunu izleyen 2019 yayını “The Last Leonardo”ya işaret ediyor.


Portre 2005 yılında New Orleans'taki küçük bir müzayede evinde - kötü durumda ve aşırı boyanmış hâlde - keşfedildiğinde, Basil Hendry tarafından satıcılar Robert Simon ve Alex Parish'e sadece 1.175 dolar’a satılmıştı. Özenli bir restorasyon ve kimlik doğrulamasından sonra, ikili eseri 80 milyon dolar’a sattı, eser ardından hemen 127.5 milyon dolar’a yeniden satıldı. 2017 sonlarında ise Leonardo’nun Salvator Mundi'si Christie’s’te 450 milyon dolar’a, Louisiana'daki sahiplerinin on iki yıl önceki rakamının 571.000 katına satıldı.


Ben Lewis ise bu adaletsiz fiyatlanmaya kendince bir yorum getiriyor ve “Salvator Metaversi” adlı NFT'yi satışa çıkarıyor. NFT'nin 450 milyon dolar’a satılacağını uman Lewis bu geliri Hendry ailesiyle paylaşmayı planlıyor.



Comments


bottom of page