top of page

Maurizio Cattelan’ın Muzu Guggenheim Koleksiyonunda

Murizio Cattelan’ın meşhur muz enstalasyonu yine gündemde. 120.000 dolarlık sanat eseri (yani muz), geçen yılki Art Basel Miami Beach'te en konuşulan eserlerden biriydi. Bu muzu New York'taki Guggenheim Müzesi'ni bir dahaki sefere ziyaret ettiğinizde, duvara bantlanmış bir şekilde görebilirsiniz. Neden mi?

Maurizio Cattelan'ın geçen yıl Miami Beach'teki Art Basel'de Perrotin standında 120.000 dolara satışa çıkan ve duvara bantlanmış bir muzdan ibaret olan sansasyonel heykeli “Comedian”, anonim bir bağıştı tarafından Guggenheim’a bağışlandı. Guggenheim'ın direktörü Richard Armstrong, New York Times'a yaptığı açıklamada "Sanatçının modern sanat tarihi ile olan ustaca bağlantısının bir başka göstergesi olan ‘Comedian’ hediyesinin minnettar alıcılarıyız" dedi. "Bunun ötesinde, depolamamız için biraz stres yaratıyor." sözlerini de ekledi.

Geçtiğimiz sene izleyiciler yavaşça kahverengileşen meyveyi görmek için fuara akın ederken fuar kalabalık kontrol önlemleri almak zorunda kalmıştı. Sanatçı David Datuna, eseri kararsız bir şekilde yiyerek olaya bambaşka bir boyut katmıştı. Tüm bu kargaşanın ortasında, Perrotin çalışmanın üç baskısını da satmayı başardı, hatta son kopya için fiyatı 150.000 dolara yükseltti. Damien Hirst dahil birçok ilgili kişiye rağmen galeri son edisyonu elinde tutmayı tercih etti.


Not: Eserin sahipleri kendi muzlarını ve bantlarını tedarik etmekten ve kurulumu yapmaktan sorumludur.


Comments


bottom of page