top of page

Melisa Özgür ile “432” Üzerine

Melisa Özgür’ün ilk kişisel sergisi “432”, renk ve enerji temalarına değinen eşsiz eserler ile Decollage Art Space ev sahipliğinde sanatseverlerle buluştu. Her ışık renginin farklı bir enerjiye sahip olduğu düşüncesinden ilham alan Melisa Özgür, “432” sergisiyle bu doğal olgunun sanatındaki yansımalarını ziyaretçilere sundu. 


Melisa Özgür, sanat ilhamını tuvale yansıtırken iç enerjinin dışa vurumunu çağdaş bir bakış açısıyla yorumluyor. 432 Hz frekansının, bilinen 440 Hz’e göre daha sakinleştirici olduğuna inanılan mucizevi bir frekans olduğu düşüncesi serginin dikkat çeken temasıydı.


“432” sergi adınız nereden geliyor anlatabilir misiniz?


432 evrenin dönüş rezonansıdır. Aynı zamanda müzikte ise 432 hz'in insan ruhunda pozitif etki bırakması, odaklanmayı ve zihinsel netliği sağlaması yönünde etkileri vardır. Hayatımıza aldığımız renklerin, objelerin, ağzımızdan çıkan her sözcüğün hayatımıza etkisi olduğuna inanıyorum. Bu sebeple 432 frekansının sergi konuma ve amacına en uygun isim olduğunu düşündüm.


Melisa Özgür’ün ilk kişisel sergisi “432”, Decollage Art Space ev sahipliğinde sanatseverlerle buluştu.


Enerji meselesi çalışmalarınızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Sizce enerjinin sanat ile kurduğu ilişki nedir?


Hayat bir enerjiden ibarettir. Her rengin psikolojide bir anlamı ve insan bedeninde etkileri vardır. Benim sanatım ise renk ve biçimden oluşuyor. Eserlerimin üzerindeki düzenli bir şekilde devam eden iç içe geçmiş halkalar, yumuşak bir şekilde geçiş sağlayan net renkler kesinlikle psikolojimizde olumlu bir etki bırakıyor çünkü benim resimlerimde en düzensiz sonuçta bile bir düzen hâkim. Var olan bu çokça düzen ise izleyicisini rahatlatıyor. Kısacası ben sanatımda pozitif enerjiyi kullanıyorum da diyebiliriz.


Eserlerinizin en dikkat çeken özelliklerinden beri kullandığınız canlı ve dikkat çekici renkler. Bu seçiminizi neye bağlıyorsunuz?


Ben fovizm akımından etkilenmiş bir sanatçıyım. Yani boyaları tüpten çıkmışcasına, kendi canlılığında tuvale yansıtıyorum.


Melisa Özgür, "Koi", Tuval Üzeri Akrilik Teknik, 2023, Çap 180, Sanatçının İzniyle


Geometrik formlar bir diğer sıklıkla yer verdiğiniz öge. Bu formların sanatınızdaki ifade biçimi nedir?


Eserlerimde sıkça iç içe geçmiş halkalar kullanıyorum. Daire; geçmişten günümüze çokça anlam yüklense de en temel anlamı sonsuzluktur. Aslında ben eserlerimde izleyiciye 1başladığımız yerde bitiyoruz1 hatırlartmasını da yapıyorum. Sıklıkla daire formunu tuval şeklime de yansıtarak daire içinde daire görüntüsü ile daha mistik, sakinleştirici bir etki bırakmayı hedefliyorum.


Çakra enerji merkezi ise üretimlerinizde irdelediğiniz bir diğer konu. Bu tema çalışmalarınıza nasıl yansıyor?


İç içe geçmiş halkalar benim için “kendi enerjimin merkezi”ni ifade ediyor. Aynı zamanda eserime sahip olacak kişinin de enerjisinin merkezi diyebiliriz. Bu merkez bana güç ve mutluluk veriyor. Eserlerimin merkez noktasına dokunduğumda o rengin enerjisinin bana daha kolay geçtiğini hissedebiliyorum. Bir örnek verecek olursam kırmızı rengi kök çakra rengidir. Aynı zamanda kan akışını hızlandıran, insanları çabuk karar almaya ve beklentileri arttırmaya teşvik eden bir renktir. Aşk, şehvet, azim, agrefiflik, güç ve heyecan gibi karmaları simgeler. Çakra serisi ise kişisel sergim için yapmış olduğum özel bir seri idi.


Melisa Özgür, Lotus, Tuval Üzeri Akrilik Teknik, 2023, Çap 120, Sanatçının İzniyle


Serginizle ilgili ne söylemek istersiniz?


Eserlerimin karşısına geçip merkez noktalarına odaklanarak bir süre bakmalarını tavsiye ederim. Ve bunu yaptıklarında ne hissettiklerini çok merak ediyorum çünkü her rengin insan psikolojisinde farklı bir etkisi var.


Melisa Özgür


Gelecek planlarınız arasında neler yer alıyor?


Dünyaca ünlü bir sanatçı olmak. Çokça kadın idolüm var ama kadın sanatçıların klişeleşmiş “evlenir ve sanatına son verir” kalıplarının eğer kadın isterse öyle olmayacağını göstermek istiyorum.


Melisa Özgür’ün “432” isimli kişisel sergisi, 24 Aralık tarihine kadar Decollage Art Space'te görülebilir.

Commentaires


bottom of page