top of page

Modigliani’nin Sahte Eserine El Konuldu

İtalyan modernist sanatçı Amedeo Modigliani’ye ait olduğu düşünülen ve 320.000 dolara satılması planan eserin, Venedik Kültürel Mirası Koruma Birimi tarafından sahte olduğu tespit edildi ve yapıta el konuldu.


Eser, uluslararası alana taşınmasına izin veren serbest dolaşım belgesi için 2022 yılında bir uzmana gönderildiğinde büyük bir şüphe uyandırmıştı. Belge almak için başvuru yapan firma, esere dair -talep edilmesine rağmen- çok az bilgi vermişti. Uzmanlar tarafından incelenen yapıt, sanatçının 1912-14 tarihleri arasında ürettiği “Caryatids” serisine benzerlik gösterse de pek çok açıdan şüphe uyandırmıştı. 


Carabinieri TPC tarafından eserin nereden geldiği takip edilmiş, sonrasında Laboratory of Forgeries at Roma Tre University kapsamında incelemeye alınmıştı. Ve nihayetinde Ocak 2023’te sahte olduğu açığa çıkarılmıştı. 2024 yılında Venedik Mahkemesi tarafından kalıcı olarak Roma’daki Laboratory of Forgeries’e teslim edilmesine karar verilmiş ancak her iki kurumdan da talebe dair kesin bir yanıt gelmemişti. 


Amedeo Modigliani’ye ait olduğu düşünülen eserin, Venedik Kültürel Mirası Koruma Birimi tarafından sahte olduğu tespit edildi ve yapıta el konuldu.


コメント


bottom of page