top of page

Notre Dame Katedrali’nin Restorasyonu 2024 Sonunda Tamamlanıyor

Fransa’nın cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 8 Aralık tarihinde, yangın sonrası inşası devam eden Notre Dame Katedrali’ni ziyareti esnasında, yapının önümüzdeki yıl aynı tarihte açılacağını duyurdu. Macron, katedralin yeni vitraylarını tasarlaması için altı çağdaş sanatçının da davet edilmesini planladıklarını açıkladı.


Yangında kül olan kubbe, Eugène Viollet-le-Duc tarafından 19’uncu yüzyılda inşa edildi. Katedralin orijinal kubbesi 13’üncü yüzyılda tamamlanmış ancak hasar alması nedeniyle 18’inci ve 19’uncu yüzyıllarda yeniden onarılmıştı. Yapımı Lorraine’de tamamlanan yeni kubbe ise yaklaşık 1000 adet ahşap parça ve onu taşıması için tasarlanan 600 tonluk iskelet yapıdan oluşuyor.


Yeni Notre-Dame Müzesi, restorasyonun parçası olarak devam eden sürecin de yer aldığı katedral tarihine dair bir belgesel sergilemeye hazırlanıyor. Yalnızca kubbe restorasyonunun Aralık 2024 tarihinde tamamlanması beklenirken, tüm restorasyon sürecinin 2028’de son bulacağı düşünülüyor. Toplam onarım maliyeti ise 846 euro olarak açıklandı. 


The Notre Dame cathedral under renovation in Paris, France, December 8, 2023. Photo- Gao Jing_Xinhua via Getty Images.

Comments


bottom of page