top of page

Refik Anadol’un “Unsupervised – Machine Hallucination” Adlı Eseri MoMA Koleksiyonu’nda

MoMA, Refik Anadol’un yapay zekâ projesi “Unsupervised – Machine Hallucination” (2022) isimli yapıtını kalıcı koleksiyonuna eklediğini duyurdu. Anadol ve ekibi tarafından tasarlanan yapay zekânın, 200 yıllık sanat tarihine referans veren MoMA koleksiyonunu yeniden yorumladığı “Unsupervised” adlı enstalasyon, geçen yılın Kasım ayından itibaren sergilenmeye başlamıştı.


“Unsupervised”, mekândaki ses, ışık, hareket gibi ögeleri algılayabiliyor, dışarıda değişen hava koşullarınıysa veri olarak kaydediyor. Böylelikle fiziksel dünyayla eş zamanlı var olabilen yapıt, değişen ve dönüşen dünyaya yarattığı farklı renk ve formlar üzerinden tepki veriyor.


Eser, bir adet NFT edisyonuyla birlikte teknolojisi girişimcisi Ryan Zurrer ile koleksiyonerler Pablo Rodriguez-Fraile ve Desiree Casoni tarafından müzeye bağışlandı. Zurrer, dijital sanat koleksiyon alanında dünyanın önde gelen koleksiyonerlerinden biri. “1OF1 Collection” isimli dijital sanat seçkisiyle adından söz ettirirken, Pablo Rodriguez-Fraile ve Desiree Casoni ikilisi de “RFC Collection” isimli önemli bir koleksiyonun yürütücülüğünü üstleniyor.


ARTnews tarafından yıllık olarak belirlenen “En İyi 200 Koleksiyoner” kapsamında demeç veren Zurrer, “kültürel açıdan zamanın ruhunu yakalayabildikleri için MoMA’daki tüm çalışanlara büyük bir saygı duyduğunu” dile getirdi. ChatGPT çıkmadan iki hafta önce eserin sergilendiğine dikkat çeken Zurrer “yapay zekâ teknolojisinin zamanın belirleyici unsuru olduğuna ve MoMA’nın bu konuyu anlayabildiğine” değindi. Eser, Zurrer’in yanı sıra Rodriguez-Fraile ve Refik Anadol’un izniyle de müzeye bağışlandı.


Eser, 29 Ekim 2023’e kadar MoMA’da görülebilecek.


Refik Anadol, “Unsupervised – Machine Hallucination” (2022), MoMA

Comentarios


bottom of page