Ryo Yamada’nın Doğa ve Mimarlığı Birleştiren Projesi

Sapporo Contemporary Art Museum, Japon tasarımcı Ryo Yamada’nın “Infinite Landscape / 水・光” adlı yerleştirmesini, 10 Ekim’e kadar ziyaretçileriyle buluşturdu. Uzun bir yolun ardından ziyaretçilerini ana “koridor”a yönlendiren yerleştirme, gölle birleştiği noktada izleyicisini ayna formlu nilüferlerle karşılıyor. Gökyüzünden nilüferlere yansıyan gün ışığı bu bağlamda gölün renkleriyle iç içe geçerek görsel bir şölen yaratıyor.


Mimari mekân içinde su ve güneş arasında kurulan etkileşim, iki doğal bileşenin birlikteliğinin insanın hayatta kalması için ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Göl üzerindeki bu yüzen enstalasyon, dünya ile bozulan ilişkimize ve iklim değişikliğine de vurgu yapıyor. Ryo Yamada’nın projesi, modern toplumlarda hayati önem taşıyan seyahat sürelerindeki kısalığa karşın, geçmişin uzun soluklu yolculuklarını ziyaretçilerine sessizce anımsatıyor. Öte yandan sanatçı müzedeki yerleştirmesiyle, yalnızca insan bedenini saran ve onu koruyan bir mimari anlayışın çok daha ötesine uzanıyor.


Ryo Yamada, “Infinite Landscape / 水・光”, Sapporo Contemporary Art Museum


Ryo Yamada, “Infinite Landscape / 水・光”, Sapporo Contemporary Art Museum