top of page

“Ters Yüz PƎRⱯ” Sergisi Pera Müzesi’nde Açıldı

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi yeni sergisi “Ters Yüz PƎRⱯ”yı 18 Ağustos’a kadar  sanatseverlerle buluşturuyor. Bauhaus Üniversitesi, Weimar ve Bremen Sanat Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sergi, yerel ve kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanarak alternatif değerler üzerine düşünüyor, değerlendirmeler yapıyor.


Küratörlüğünü Bauhaus Üniversitesi, Weimar’dan Prof. Mona Mahall ve Yelta Köm ile Bremen Sanat Üniversitesi’nden Prof. Aslı Serbest’in üstlendiği sergi, mimarinin, kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerinde hem kurucu hem de açığa çıkarıcı bir rol oynayarak bu kurumların belirli bir yer ve zamanda nasıl aracılık ettiğini ve işlediğini inceliyor. “Ters Yüz PƎRⱯ” sergisiyle Tahran, Osaka, Hong Kong, Berlin, İstanbul, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden 20 sanatçı, mimar ve araştırmacıyı bir araya geliyor.


Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'nda yer alan ve 1906 yılına tarihlenen ünlü “Kaplumbağa Terbiyecisi” ile 17’nci yüzyıla ait bir harem betimlenmesinden hareketle yola çıkan “Ters Yüz PƎRⱯ”, yalnızca Avrupa değil Çin ve İran ile küresel kültür, ekonomik değişim ve siyasi temas tarihini canlı tutan seramik, ağırlık ve ölçü koleksiyonlarından da ilham alıyor. 


Ayça Tuğran, "Etnik Set", Alçı nesneler serisi, 2024.


Commentaires


bottom of page