top of page

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden İşgâl Günlerine Işık Tutan Sergi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923” başlıklı sergiyi, 10 Ocak – 26 Aralık 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla hazırlanan sergi, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgâle uğrayan İstanbul’u, yazılı ve görsel arşivlerin ışığında izleyiciye aktarıyor.


Kasım 1918 - Ekim 1923 arasında, yaklaşık beş yıl süren işgâl, sergi kapsamında askeri, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınıyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Arşivi’nin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Ermenistan ve Rusya’daki çeşitli kütüphane, arşiv ve koleksiyonlardan seçilmiş, birçoğu ilk kez sergilenecek belgeler arasında, resmi yazışmalardan resimlere, film ve fotoğraflara kadar olmak üzere, bir dizi yazılı ve görsel malzeme izleyiciyle buluşuyor.


İşgal donanmasını Haliç girişinde gösteren hava fotoğrafı, 3 Ağustos 1919. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu.

bottom of page