top of page

Leonardo da Vinci’nin Saklı Kalan Eseri Mahkemelik Oldu

Paris İdari Mahkemesi, Leonardo da Vinci’ye ait olduğu düşünülen yapıtın ülke dışına çıkarılmaması için uzun süredir taş koyan Fransa Kültür Bakanlığı’nın yapıta ihracat belgesi vermesine karar verdi.


“Study for a Saint Sebastian in a Landscape” adını taşıyan kağıt üzeri eser, da Vinci’nin ışık gölge tekniğine dair denemeler içeren, Aziz Sebastian’ın ağaç gövdesine bağlı tasvirini içeriyor.


Yapıtın sahibi ile kültür bakanlığı arasında sular uzun süredir durulmuyor. Doktor emeklisi koleksiyoner 2016’da, Fransa merkezli Tajan müzayede evinde gerçekleşen müzayede için eseri açık artırmaya çıkarmak istemiş; bunun üzerine bakanlığa ihracat belgesi için başvuruda bulunmuştu. Eserin hamisi, babasının vefatından sonra, neredeyse yarım yüzyıldır, eseri küçük bir kutuda muhafaza ettiğini, Le Monde’a verdiği demeçte dile getirdi. Müzayede için ihtiyaç duyulan belge ise, ülkelerin ulusal öneme sahip yapıtları korumak ve ülke sınırlarında kalması için alınan kararlarda önem arz ediyor.


Başvurunun ardından Fransız Kültür Bakanlığı, konuya el atarak eserin milli hazine statüsünde bulunduğunu, akabinde Louvre Müzesi’ne verilmesi gerektiğini resmin güncel sahibine beyan etti. Bakanlık tarafından koleksiyoneri ikna etmek için kendisine yollanan uzmanlar, eserin 15.6 milyon dolar değerinde olduğunu dile getiriyor.


Müzayedenin gerçekleşeceği Tajan ise, 2017 Haziran ayında, müzayede evinin olağanüstü bir keşfe tanıklık ettiğini ve esere dair detaylandırmaları duyurduğu basın bülteni yayımlamıştı.


Leonardo da Vinic, "Saint Sebastian in a Landscape", Tajan


bottom of page