top of page

Yayoi Kusama Irkçı Söylemleri İçin Özür Diledi

Yayoi Kusama, San Francisco Museum of Art’ta (SFMOA) açılacak olan son sergisinden hemen önce, 2003 yılında kaleme aldığı “Infinity Net” isimli otobiyografisinde Afro kökenlilere karşı kullandığı ırkçı dile değindi. “Büyük bir pişmanlık” duyduğunu dile getiren Kusama, ifadeleri için özür diledi.


Kitabında kullandığı saldırgan tutum ve yaralayıcı dilden ötürü büyük bir pişmanlık duyduğunu belirten Kusama; mesajının her zaman sevgi, tutku ve tüm insanlığa karşı gösterilmesi gereken saygı olduğunu belirtti. Hayatı boyunca amacının insanlığı sanatı aracılığıyla yüceltmek ve yukarı taşımak olduğunu vurgularken sebep olduğu tüm acılar için Afro kökenlilerden özür diledi.


Chronicle köşe yazarı Soleil Ho, Yayoi Kusama’nın ırkçı söylemlerinden ötürü SFMOA’nın kendisini sergileme kararını eleştirmişti. Müze müdürü Christopher Bedford ise müzenin nefret ve ayrımcı söylemlere karşı katı bir tutumu olduğunu açıkladı. Kusama’nın pişmanlık ifadesinin ardından müze yetkilileri, bu durumu bir avantaja çevirerek bu tarz söylemlerin sanat ve yazarlıktaki yeri üzerine çeşitli kamusal programlar oluşturacaklarını ifade ettiler.


Yayoi Kusama, "I Who Have Arrived In Heaven" sergisinde, David Zwirner, 2013.

Fotoğraf: Andrew Toth

bottom of page