top of page

Gülsün Karamustafa “Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu”nda

20 Nisan-24 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek “Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu”,  bu yıl Gülsün Karamustafa’nın mekâna özel ürettiği eseri “Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli” başlıklı yerleştirmeye ev sahipliği yapacak. 


Gülsün Karamustafa, 50 yıldan uzun süredir, göç, bellek, aidiyet, kültürel kimlikler gibi toplumsal meselelere odaklanarak sanat pratiğini sürdürüyor. Sanatçının “Venedik Bienali” için üzerinde çalıştığı yeni eseri, dünyanın savaşlar, afetler, doğa ve çevre sorunları gibi zorluklarla karşı karşıya kalması sonucu ortaya çıkan acıları, kaybolan değerleri ve zayıflayan insan ilişkilerini ele alıyor. 


Karamustafa bu eserinde, günlük nesneler üzerinden yeni anlamlar yaratma geleneğini devam ettirerek, yaşanan olayların ardında bıraktığı boşluk, oyuk ve kırıklıkların izlerini, farklı objeler aracılığıyla mekâna taşımayı amaçlıyor. Sergideki yerleştirmeyle dünyayı “bir savaş alanı” ve “sürekli değişen bir zemin” olarak tasvir eden sanatçı, yapıtının bir bölümünde kadim inançlara ve insanlar arasında süregelen çatışmalara gönderme yapıyor.  


Sergiyle eşzamanlı olarak hazırlanan kitapta, 12 yazarın Gülsün Karamustafa’nın yeni eserinde kullandığı malzemelerden her biri üzerine kaleme aldığı denemelere, sanatçının eser üretim sürecinde tuttuğu günceye, kendisiyle yapılan bir söyleşiye ve eskizlere yer verilecek. Kitap, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt hâlinde yayımlanacak. Projenin ve hazırlanan kitabın grafik tasarımını Esen Karol, editörlüğünü Melis Cankara üstleniyor. Serginin tasarım danışmanlığını Yelta Köm yapıyor.


Gülsün Karamustafa, "After the Cosmopolis", Lund Konsthall, 2022.


Gülsün Karamustafa, "Mistik Nakliye, 1992, Saat Kaç Arter, 2019 Fotoğraf: Can Yıldırım

bottom of page