top of page

Serkan Yüksel "İlerleme-Gerileme" Sergisi ile x-ist'te

Serkan Yüksel'in "İlerleme-Gerileme" başlıklı yedinci kişisel sergisi, 29 Şubat tarihinden itibaren x-ist'te sanatseverlerle buluşuyor. Sergi ismini, Julio Cortázar'ın "Talimatlar Kitabı" adlı öykü kitabındaki "İlerleme-Gerileme" başlıklı kısa öyküden alıyor. 


Bu öyküde Cortázar, Macar asıllı bir bilim insanının sineklerle olan mücadelesini, onları yakalayacak bir sinek kapanı icat ederek gösteriyor. Kapanın icadıyla sineklerin keyifli yaşamı tatsız bir hâl alıyor ve böylelikle insanlık ve sinekler arasındaki nazik bağ kopmuş oluyor. Bu öyküden yola çıkan sanatçı, insanın doğa ile kurduğu ilişkinin karmaşıklığını ve doğaya olan etkilerini irdeliyor.


Sanatçı, metaforik anlatımlar, ironi ve karikatürize durumlar kullanarak, içinde bulunduğumuz toplumu, güncel siyasi politikaları ve sosyopolitik dinamikleri eleştiriyor. Sergi, sinekler, insanlar ve doğa arasındaki ilişkiler üzerinden, toplumdaki ilerleme ve gerileme kavramlarını sorgulamaya yönlendiriyor. Nüfusun sürekli arttığı toplumlarda, doğaya bakış açısının ve ekonominin yansımalarını irdeleyerek izleyicileri düşünmeye çağırıyor.


Serkan Yüksel'in "İlerleme-Gerileme" başlıklı sergisi, 30 Mart tarihine kadar görülebilir.


Serkan Yüksel, "İlerleme Gerileme 2", Kağıt ve afiş üzerine elle kesim, sprey boya, çerçeveli 125 x 95 cm, 2024 (Detay).

bottom of page